De Inspiratiedag blijft inspireren

donderdag, 15 oktober 2015

De Inspiratiedag is voorbij en we zijn tevreden:

We waren met meer dan 100 aanwezigen. Tussen en na de presentaties werd er gekeuveld boven een kop koffie of een pot bier. Gevraagd naar wat men ervan vond, zei men dat het in orde was. Het publiek blij, wij blij.

Mocht je toch nog aanmerkingen hebben, stuur dan een Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .

 

 

De Inspiratiedag blijft inspireren: bekijk de sprekers hun creaties:

(In de loop van deze week zetten we nog een aantal presentaties en weblinks van de sprekers online.)

 

Frederik Nicolai is de producent van de 3-delige documentairereeks Archibelge. Zonder een waardeoordeel te willen vellen, wijst hij op het surrealistische Belgische landschap en haar eigenzinnige bewoners. Een aanrader.

Je hebt nog een paar dagen de tijd om de serie online te bekijken:
http://www.canvas.be/video/archibelge (niet langer beschikbaar)


Marc Antrop moet onbevreesd zijn, want hij waagde zich aan de ogenschijnlijk simpele, maar eigenlijk zeer gecompliceerde vraag "Wat is landschap?"

Zoals zovelen die dag, moest hij zijn voorstelling voortijdig onderbreken omdat zijn tijd op was. Met deze presentatie (klik hier) kan je in alle rust ontdekken wat hij nog allemaal te zeggen had.

 

Van Fris in het landschap kregen we toekomstperspectieven te zien (klik hier). We gingen van droom naar werkelijkheid; van hoe een woonwijk moet zijn ('duurzaam' in alle mogelijke betekenissen) naar de praktijk. Concrete voorbeelden zijn de Clementwijk op wijkniveau en de Lobbenstad op stadsniveau (beiden in Sint-Niklaas). 

Later die dag zagen we ook dezelfde groene vingers (lobben), die rand met centrum verbinden, op het stadsplan van ons eigenste Eeklo verschijnen...

 

Andy Malengier zijn presentatie (klik hier) was er één uit de duizend. Opeens was er de rustige, vaak klassieke muziek die zijn boodschap versterkte.

Volgens hem kan en moet ontwerp spiritualiteit stimuleren. Hij heeft dan ook prijzen ontvangen voor zijn werk met begraafplaatsen. De parkings naast kerken vormt hij dan weer om tot open ruimtes, waar mensen elkaar kunnen en willen ontmoeten.

 

De omheinde tuin is een typisch Vlaams fenomeen. Zo steekt Steven De Bruycker van wal. En er zijn soorten tuinen: de siertuin, de wilde plantentuin, de natuurtuin en de (ecologische) tuin aansluitend op het landschap.

Om je daar een beeld bij te vormen, moet je de presentatie downloaden (klik hier).

 

OMGEVING (www.omgeving.be) mocht afsluiten en kreeg daarbij de opdracht positief te blijven. Het was een stroom van voorbeelden (klik hier), gerangschikt volgens thema: wonen, werken, infrastructuur, recreëren en energie. De achterliggende logica? Werken vanuit, met en voor de identiteit van de plek.