TIP 1
Ruige hoekjes! Laat bladeren, takken of boomstronken in de tuin liggen. Onder een takkenwalletje of composthoop kunnen ze een nest maken. Je kunt ook een egelhuis aankopen of er zelf eentje in elkaar timmeren. RLM kan je hierbij helpen (info@RLM.be).
TIP 2
Voor je de composthoop, tuinafval, oude bladeren of takken opruimt, controleer je best of er geen egel onder woont. Laat egelnesten in de winter met rust: verstoring is energieverspilling. Maak borders niet winterklaar maar laat gewoon de bladeren liggen en afgestorven bloemstengels
staan tot in de lente.
TIP 3
Een egel heeft veel ruimte nodig. Zorg ervoor dat egels je tuin kunnen verlaten. Kies voor een haag of houtkant. In een omheining komen veel egels vast te zitten. Heb je er toch een, knip dan in elke hoek een paar tralies weg uit de tuindraad. Maak in een houten omheining aan elke kant een egelpoortje van 15 x 15 cm.
TIP 4
Robotmaaiers zijn een groot gemak, maar niet zonder gevaar. Vooral jonge egeltjes komen al eens om het leven door zo'n maaier. Zeker 's nachts is het risico groot. Inspecteer je tuin dus goed vooraleer je de maaier aanzet en laat hem even staan als je egelsnuitjes ziet opduiken.
TIP 5
Egels zijn goede zwemmers, maar verdrinken toch soms in tuinvijvers met steile oevers. Leg een ruw loopplankje in je vijver, of zorg voor een schuine oever, zodat egels er op eigen kracht uit raken. Ook andere dieren, zoals padden en kikkers, maken er graag gebruik van. Zorg eventueel voor een waterbakje.
TIP 6
Geef egels nooit melk! Ze kunnen geen lactose verteren, krijgen diarree en kunnen sterven aan uitdroging. Kattenbrokjes vinden ze wel lekker. Voorzie fruit, gemengd met muesli of pindakaas. Ook een rauw eitje slurpen ze gretig naar binnen. Gebruik geen slakkengif of insecticiden. Egels eten heel wat kleine beestjes. Ze zijn dus gevoelig voor prooien die aan gif werden blootgesteld.
TIP 7
Hang een net over de moestuin hoger dan 30 cm, zodat egels er niet in verstrikt raken. Dek putten of keldergaten af met een rooster. Zo voorkom je dat een egel erin valt en zich verwondt of van honger omkomt.
TIP 8
Zieke egels hebben meestal teken, vlooien of diarree, lopen wankelend, niezen of hoesten. Soms raakt hij verstrikt in een tuindraad of werd gebeten door een hond. Je neemt dan best contact op met: VOC MERELBEKE (Tel. 09 230 46 46), Opvangcentrum voor Vogels en Wilde Dieren, die jaarlijks 300 à 400 egeltjes opvangen.
TIP 9
Met een cameraval ontdek je vlug of er een egel in je tuin zit.
TIP 10
Pimp je tuin egelvriendelijk op: maak met de kids bordjes met ‘egelwegel’ , ‘egelpoort’, ‘egelpad’,
egeltunnel’, ‘egelhome’…