Het lieveheersbeestje is onze focussoort voor 2021
dinsdag 23 februari 2021
Het lieveheersbeestje is onze focussoort voor 2021
Pimpampoentje, pi(e)mpompulleken, emelbiestje… Onze symboolsoort voor 2021 kent heel wat benamingen in onze streek, maar wij houden het op lieveheersbeestje.
Zowel de larven als de volwassen exemplaren zijn bladluizenverdelgers bij uitstek, ze kunnen er maar liefst 100 per dag eten. Lieveheersbeestjes zijn daarom een graag geziene tuinhulp en niemand beschouwt ze dan ook als ongedierte.Overwinteren doen de meeste lieveheersbeestjes meestal in groep, in een hoekje op zolder of in de stal. Lieveheersbeestjes zijn allemansvrienden, of toch niet? Mieren kunnen het met onze vrienden aan de stok krijgen omdat lieveheersbeestjes de bladluizen opeten die door mieren als een soort melkkoeien gehouden worden voor de nectaruitscheiding.
Verschillende soorten
Er zijn meer dan 60 soorten inheemse lieveheersbeestjes in België en Nederland. In het verleden werden hier ook uitheemse Aziatische lieveheersbeestjes uitgezet om bladluizen te bestrijden in de tuinbouw. Ze eten helaas niet alleen bladluizen, maar deinzen er ook niet terug om onze inheemse soorten op te eten. Onze inheemse lieveheersbeestjes komen net als de Aziatische soorten voor in allerlei kleur- en stippenvarianten en zijn heel moeilijk van elkaar te onderscheiden. Wie een zoekkaart wenst om de verschillende soorten te onderscheiden, kan er hier eentje aankopen.
Zoektip: Het is leuk googelen op het lieveheersbeestje. Waar komt de benaming 'lieveheersbeestje eigenlijk vandaan? Hier lees je het antwoord. Veel streken hebben een eigen benaming op het beestje. Vind je hier de dialectbenaming uit jouw steek terug?
Ook andere kriebelbeestjes zijn nuttig
Het lieveheersbeestje is waarschijnlijk de meest aaibare tuinhelper, maar er zijn ook heel wat andere helpertjes aan het werk in onze tuin. Je komt ze misschien niet allemaal even graag tegen, maar dat ze nuttig zijn voor je tuin staat vast! Op de pagina van Lieveheersbeestjes & co lees je meer over deze minder aaibare maar nuttige soorten. Je vindt er bovendien 10 tips om er meer naar je tuin te lokken!