Leefgebied voor zeldzame kamsalamander breidt uit in Aalter
woensdag 20 januari 2021
Leefgebied voor zeldzame kamsalamander breidt uit in Aalter
In het Drongengoed in Aalter en Maldegem vinden we een van de laatste grotere populaties kamsalamander in het westen van Oost-Vlaanderen. Dit najaar werd het leefgebied er uitgebreid door de aanleg van een nieuwe poel en de herstelling van twee oude poelen.
Kamsalamander
Kamsalamanders zijn onze grootste inheemse watersalamanders. Je kan hen gemakkelijk herkennen aan hun bruinzwarte lichaam, oranje buik met een uniek donker vlekkenpatroon, de lange staart en natuurlijk de kam op de rug en staart (enkel bij mannetjes). In de zomer vind je hen terug in het water en overwinteren doen ze op het land. De kamsalamander is zeldzaam maar gelukkig geniet de soort Europese bescherming. De aanleg en het herstel van poelen geeft de soort meer leefgebied om zich voort te planten.
Poelen
Het Regionaal Landschap Meetjesland zet zich sinds 1999 in om het Meetjeslandse landschap te behouden en waar mogelijk te versterken. De meeste poelen heeft de mens ooit zelf gegraven. Deze in het Drongengoed zijn voormalige visvijvers of drinkplaatsen voor vee en bomkraters. Omdat het gebruik ervan verdwijnt, is er ook minder nood om de poelen in stand te houden. Zonder beheer slibben poelen langzaam dicht. Poelen zijn echter belangrijk voor de natuur: waterplanten, insecten en amfibieën zoals de zeldzame kamsalamander profiteren er van. Het is belangrijk dat deze niet uit ons landschap verdwijnen zodat ook het waterleven niet verdwijnt. Dit najaar legden we in Aalter een nieuwe poel aan en herstelden er twee specifiek voor de kamsalamander. We richten ons zeker niet alleen op gebieden met kamsalamanders, poelen hebben altijd hun waarde. Ook in Deinze en elders in Aalter gingen we dit jaar aan de slag. Poelen spelen een rol bij de waterhuishouding. Ze vangen water op bij overvloedige regenval zodat het weglopende water bijvoorbeeld de landbouwgrond minder erodeert.
Op de goede weg
Het besef van het belang van poelen is er gelukkig wel. Eigenaars van poelen komen regelmatig bij ons aankloppen omdat ze hun poel willen laten herstellen. Dankzij Vlaamse subsidies kunnen de werken tegen een verlaagde prijs uitgevoerd worden. Ook de aanleg van nieuwe poelen kan worden gesubsidieerd. Een aannemer voert de werken met een kraan uit. Een poel graven is een hele klus en om het goed te doen is toch een zekere kennis vereist. Mensen die zelf aan de slag willen, kunnen we advies geven om het beheer juist uit te voeren.
Kamsalamanders tellen
Om te kijken hoe het met de populatie salamanders is gesteld, worden in het vroege voorjaar door het Agentschap Natuur en Bos en Regionaal Landschap Meetjesland fuiken geplaatst. Juni en juli zijn dan weer de beste maanden om te kijken of de kamsalamanders een vruchtbaar voorjaar hebben gehad. In juli 2020 kwamen de goede resultaten ook al in de media. (https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2020/07/02/salamanders-floreren-in-het-drongengoed-zelfs-de-zeldzame-kamsa/) Benieuwd naar de resultaten van komend voorjaar!