In tegenstelling tot de Belg, mochten knotbomen de voorbije maanden wél naar de kapper. Onze knotteams beheerden bijna 200 bomen, dat is iets meer dan vorig jaar. We zorgden ook voor de aanplant van 38 nieuwe exemplaren.
Een knotboom is geen soort op zich maar het resultaat van een specifieke snoeiwijze. Wanneer bomen op zekere hoogte worden gekapt, hoger dan 0,5 m boven het maaiveld, ontstaan er knotbomen. Vroeger hadden knotbomen een belangrijke economische betekenis. De knotboom was de ideale oplossing voor de houtproductie. Het hout had heel wat toepassingen en werd onder andere gebruikt voor het maken van werktuigen of het stoken in de winter. Het fijne hout werd in bussels gebonden en gebruikt in de bakoven. Deze toepassingen zijn ondertussen grotendeels verdwenen.
De knotboom dreigt langzaam te verdwijnen uit ons landschap. Maar gelukkig is er de laatste jaren, onder andere door de inzet van natuurverenigingen, regionale landschappen en andere organisaties voor landschapszorg, een kentering merkbaar. Het besef dat deze cultuurbomen een belangrijke rol vervullen voor natuur en landschap is opnieuw gegroeid. In 2020 zorgden we voor de aanplant van 38 nieuwe knotbomen.
Belang van knotbomen
Verschillende studies, waaronder onze Hout=Goud-studie², toonden aan dat het hout van knotbomen onder de juiste omstandigheden bruikbaar is als CO2-neutrale brandstof. Op die manier zouden knotbomen hun oude economische functie voor een deel kunnen herwinnen.
De natuurwaarde van knotbomen valt niet te onderschatten. Heel wat dieren gebruiken de rijen knotbomen als een soort groene verbindingsweg waarlangs zij zich veilig kunnen verplaatsen. Ze bieden bovendien nest- en schuilgelegenheid voor onder meer de steenuil.
Naar een goed beheer
Knotbomen op een goede en veilige manier beheren vraagt de nodige kennis en tijd. We bieden heel wat ondersteuning om de knotbomen in onze streek (beter) te beheren. In 2020 beheerden onze knotteams meer dan 200 bomen.Het ondertussen goed gekende platform goedgeknot.be brengt eigenaars van kleine landschapselementen zoals knotbomen, houtkanten en hakhoutbosjes in contact met de vrijwillige knotters van de Regionale Landschappen.