In 2017 werd Veneco, in samenwerking met Cultuuroverleg Meetjesland (COMEET) en Regionaal Landschap Meetjesland, erkend als Intergemeentelijke Onroerend Erfgoeddienst Meetjesland of kortweg IOED Meetjesland.
Regionaal Landschap Meetjesland werkt al langer rond landschappelijk erfgoed. In 2017 gingen we een samenwerkingsverband aan met Veneco en Cultuuroverleg Meetjesland (COMEET) om een dienstverlening uit te bouwen voor het bouwkundig, landschappelijk en archeologisch erfgoed van elf gemeenten in de regio (Aalter, Eeklo, Evergem, Knesselare, Lovendegem, Waarschoot, Wachtebeke, Zomergem, Sint-Laureins, Nevele en Maldegem).
Ook erfgoed maakt een integraal deel uit van het landschap. Het draagt bij tot de historische waarde, het uitzicht, vormgeving en uitstraling van een landschap.
Daarbij heeft het Regionaal Landschap aandacht voor onder andere bijzondere bomen, hoogstamboomgaarden, bomenrijen, maar ook voor klein bouwkundig erfgoed zoals kapelletjes, veldkruisen, ijskelders...
Naast oude hagen, boomgaarden of alleenstaande bomen zijn er ook kleinschalige bouwwerken die ons landschap haar typisch karakter geven. Kapelletjes, (smeed)ijzeren hekkens, waterbouwkundige kunstwerken, kruisen… bepalen ook hoe de omgeving eruit ziet.
Bij de OLV-kapel bij de historische boerderij Hof ter Ose, in Nevele, groeien twee zomerlinden. Op deze foto zie je de kapelbomen voor de snoei.
Deze kapelbomen werden tot op de bestaande takken teruggezet. Het ‘kandelaberen’ of ‘kandelaren’ is een veel voorkomende snoeivorm bij (kapel)linden.
Het als monument beschermde Hof ter Kruisen in Kaprijke kent een lange geschiedenis. In tegenstelling tot het woongedeelte werd de toegangspartij niet eerder gerestaureerd. De pilasters en het ijzeren hekken werden grondig hersteld.
Op deze foto zie je het Hof ter Kruisen in Kaprijke na restauratie van de pilasters en het ijzeren hekken.
De 19de-eeuwse dorpspomp van Ronsele stond er voor het herstel verwaarloosd bij.
De dorpspomp na herstel. Dankzij deze restauratie kan ze opnieuw haar centrale functie op het kerkplein vervullen.
De oorspronkelijke vrijheidsboom bij het monument ter nagedachtenis van de gesneuvelden tijdens de Eerste Wereldoorlog was aangetast door reuzenzwam. De boom werd afgebouwd en geveld. De gemeente Sint-Laureins plantte een nieuwe boom in de plaats.
Het eigenlijke natuurstenen monument, dat in 1919 werd opgetrokken, toonde tekenen van slijtage. Het werd gerestaureerd en hersteld.
De boomgaard in het cultuurhistorisch landschap bij de Drongengoedhoeve in Ursel telt een 30-tal hoogstammige fruitbomen. Periodiek beheer van de bomen is noodzakelijk.
Verschillende boerderijtjes, boomgaardjes, hagen… bepalen het beeld van het beschermde dorpsgezicht rond de dries in Merendree. Deze oude doornhaag werd tot boven de grond teruggezet. Op die manier wordt ze ‘verjongd’. De jonge takken en twijgen kunnen zo opnieuw geschoren worden.